HABER
Bursa Gastronomi ve Osmanlı Yemekleri

“Bursa Gastronomi ve Osmanlı Yemekleri” panelinde gastronomi sektörü tüm yönleriyle konuşuldu
“Bursa, 2014 Gastronomi ve Osmanlı Yemekleri” paneli, 7 Aralık 2014’te gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını Okan Üniversitesi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök yaptı.

7 Aralık günü gerçekleşen “Gastronomi ve Osmanlı Yemekleri” panelinin moderatörlüğünü ve açılış konuşmasını, Okan Üniversitesi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök yaptı.
Gök, aşağıdaki konu başlıklarını hazırlayarak paneli yönetti: 
* Bursa’da Gastronomi Turizmini geliştirmek
* Bursa’ya özgü gıdaların profesyonel mutfaklarda kullanımı
* Mahreç işareti (coğrafi işaret) almada Bursa’nın potansiyeli ve olası katkıları
* Gastronomi turizmi için uluslararası standartlarda restoranlar ve turist memnuniyetinin sağlanması
* Osmanlı yemeklerinin Bursa’da yaygınlaştırılması
a. Geleneksel “Osmanlı Yemekleri” yarışması
b. “Osmanlı Yemekleri” festivali
c.  “Osmanlı Yemekleri”nin hizmet sektörüne dolayısıyla yiyecek içecek sektörüne pozitif etkisi en iyi ne şekilde sağlanabilir?
d. Osmanlı yemeklerinin modernleştirilmesi ve sunum tekniklerinin revize edilmesi

Okan Üniversitesi Yrd. Doç. Dr.Gastronomi Bölümü Bölüm Başkanı İlkay Gök, Bursa, 2014 Gastronomi ve Osmanlı Yemekleri Paneli’nin sunuşunun ardından panel konuşması için konuşmacıları sahneye davet etti.Panele konuşmacı olarak Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı (BESOB) Arif Tak, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Evinoks Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun İrfan, Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi (ISPAD Derneği Başkanı) Uğur Alparslan, Bursa Aşçılar Derneği Başkan Vekili  Necmettin Baştürk katıldı.

Paneli Türkiye Aşçılar Federasyonuna üye olan pek çok şehrin dernek üyeleri, 11 farklı  Turizm Meslek Yüksekokulu öğretmen ve öğrencileri, Bursalı işletmeciler ve ilgililer katıldı. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu Bursa, 2014 Gastronomi ve Osmanlı Yemekleri Paneli son bölümde dinleyicilerin panel konuşmacılarına soru ve cevaplarıyla sona erdi.

“Türkiye bu pastadan hiç pay alamıyor”
Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök konuşmasında; gastronomi turizminden en çok pay alan ülke ve şehirleri örnek vererek benzer bir gastronomi turizmi için Bursa’da da çalışma başlatılabileceğini ve diğer illere örnek model olabileceğini vurguladı.
Örnek ülke olarak gösterdiği İspanya'nın kazancını resmi verilere göre açıklayarak bu işteki pastanın büyüklüğünü ve Türkiye’nin bu pastadan hiç pay alamadığını göz önüne serdi. Gök şöyle devam etti: "İspanya 2011’de 56.7 milyon turist aldı ve 43 milyar Euro bıraktı. Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO)  tarafından İspanya’nın uluslararası turist girişinin Fransa,  Amerika ve Çin’den sonra dünyada dördüncü sırada yer aldığı açıklandı. Turizm verilerinde Amerika’dan sonra ikinci olduğu belirtildi. Dahası İspanya’nın turizm gelirinin %11’ inin gastronomi ve % 11.5’ inin iş için olduğu açıklandı. İspanya’ya ziyaret sebepleri arasında, gastronomi son yıllarda hızla büyüyen taleplerden biridir. 56.7 milyar uluslararası turistin dışında, 5 milyar turist, turizm destinasyonu olarak İspanya’yı seçmelerindeki ana nedenlerin başında İspanyol yemek ve şaraplarının tadını çıkarma isteğinin oluşturduğunu açıklamıştır. Bu ziyaretler, 10 üstünden 8.3 memnuniyetle 5 milyar Euro üzerinde gelir sağlamıştır. Bunun dışında İspanya’da gıda ve tarım sektörü GDP (Gross Domestic Produce; Gayrisafi Yurt İçi Hasıla)’nin % 7.6’sını oluşturmaktadır ve 400 binden fazla insana istihdam sağlamaktadır.

Türkiye'de şimdiye kadar ölçülmeyen kültür, gastronomi ve futbol endüstrisini araştıran Türkiye Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) tarafından açıklanan bilgiye göre 2013’te tahmin edilen kültür harcamasının tutarı 60 milyar dolar. Bu gelirde yeme-içmenin büyüklüğü ise 9 milyar liraya ulaştığı açıklandı".